Ponedeljek, 23 Oktober 2017
A+ R A-

HY svetuje

 

HINCO YACHTING Svetuje !

 

 Ob velikem številu plovil, s katerimi pogodbeno in lastniški razpolagamo in imajo matična pristanišča skoraj po celi Jadranski obali in tudi izven nje, smo poskrbeli tudi za nekaj praktičnih nasvetov. Predvsem si želimo s temi nasveti pomagati, da bo Vaša poletna dogodivščina čim lepša, s čim manj nepredvidenimi težavami in da se bo morje in dopust na barki z obilico prijetnih trenutkov globoko zasidralo v Vaš spomin.
 
Prepričani pa smo, da bodo nasveti pomagali k izogibu težav tako začetnikom, kot že izkušenim pomorščakom.
 
Sestavljanje posadke :
 
Plovila, ki se izdajajo v charterju imajo ponavadi od dveh do petih kabin, kar pomeni, da na njih lahko biva od šest do dvanajst. Glede na velikost plovila in število spalnih mest je običajno tako, da se zbere družba, ki se odloči za skupen najem tudi zato, da so na enega člana posadke končni stroški čim nižji. Pri vsem tem pa nikakor ne smete pozabiti, da se življenje na morju od tistega, ki smo ga sicer vajeni v normalnem ritmu življenja precej razlikuje. Novo okolje, neznane izkušnje, precej majhen prostor, pomanjkanje intimnosti in še kaj bi bilo potrebno našteti, predvsem pa velika mera tolerance in prilagajanja. Zato morate biti pri sestavljanju posadke, ki je odločena skupaj bivati v prej omenjenih pogojih, zelo previdni. V nasprotnem primeru se Vaš dopust lahko sprevrže v pravo nočno moro, ki si jo boste želeli pozabiti še preden je bo konec.

Osnovni predpogoj za vsako uspešno križarjenje je homogena skupina, ki ima podobne želje ter stališča o tem, kako bi naj dopust ali pustolovščina izgledala. Prav posebej se morate ujemati pri načrtovanju plovbe. Stališča o tem, kako križarjenju dati smisel, so lahko, ne boste verjeli, neverjetno različna in ekstremna. Nekaterim je recimo všeč spanje, drugi imajo rajši aktiven dopust (ribolov in druge podvodne dejavnosti), spet enim je dovolj hrupnega vsakdana in se želijo vrniti k naravi ter uživati v samoti, drugi bi se pa spet samo zabavali in preizkušali vse vrste zabav, ki jih morje in obmorska letovišča nudijo. Zato se želijo kar naprej ustavljati v marinah in pohajkovati po celini. Enim je nadvse všeč, če je čoln zasidran v mirnem zalivu, kjer se kopajo, sončijo in tako čakajo, da bo dopusta konec, medtem ko bi drugi raje kar naprej pluli, prevozili čim več milj in spoznali čim večji del morskega kotička, ki jim je na razpolago. Sami zmeraj predlagajte, vendar upoštevajte tudi mnenja drugih in jih ne siliti, da se z "Vašim" predlogom vedno strinjajo.

Pri sestavljanju posadke se izogibajte ljudem s pesimistično naravo, saj ti običajno v vsem vidijo samo nerešljive in grozne težave. Za takšne ljudi je obmorska plovba napačna izbira. S svojim neprestanim nerganjem in negativnim stališčem bodo zanesljivo povzročili motnje v energijskem ravnotežju in v medčloveških odnosih celotne posadke.

Če boste najeli plovilo brez skipperja, se morate že v naprej dogovoriti, kdo bo "glavni" in kdo bo v kritičnih trenutkih odločal o spornih in morebiti celo nevarnih situacijah. Na podlagi dosedanjih izkušenj mora oseba, ki prevzame krmilo, uživati popolno zaupanje in spoštovanje vseh članov skupine. TO JIM ŠE POSEBEJ POUDARITE ŠE PRED KONČNO ODLOČITVIJO O ODHODU!

O vseh vprašanjih se mora družba že prej, torej pravočasno in odprto pogovoriti, saj se bo le tako lahko prepričala, če bo tudi na morju lahko delovala kot homogena celota. Ti razgovori imajo dvojni namen, najprej potrdijo homogenost skupine, na to pa kot rezultat predhodnih razgovorov, kar pomeni brez nezadovoljstva in ugovarjanja nekaterih članov posadke, brezpogojno strinjanje z vsako naknadno skipperjevo odločitvijo.

Če pa člani potencialne skupine na bodoče križarjenje gledajo z diametralno nasprotnim pogledom, Vam priporočamo, da ne zapravljajte časa za nekoristne razprave, raje se že v začetku razdelite v dve skupini, v nasprotnem primeru bo križarjenje razdvojilo ekipo in ponovno uničilo dopust.
 
Termin plovbe :
Morje ima v vsakem letnem času drugačen obraz in vsakič pripoveduje drugačno in neponovljivo zgodbo. Prav škoda bi bilo, če si to le lahko privoščite, da bi katere od teh zgodb ne slišali. Če se boste odločili za naš predlog, Vam svetujemo, da greste lepo po vrsti. Preden se pa boste odločili za termin plovbe, se morate odločiti, kateri od naslednjih dejavnikov je najpomembnejši za Vas.

Pomorske izkušnje
Če bo tokrat charter Vaša prva tovrstna morska izkušnja, je poletje edino primerno za Vas, saj tedaj skoraj ni pričakovati, da bi lahko doživeli kakšno neprijetno vremensko presenečenje, ki bi od Vas zahtevalo posebne izkušnje in veščine. Zimsko križarjenje raje prepustite izkušenim ljubiteljem morja, ki se bodo znali pomeriti z nepredvidljivim morjem in se brez strahu spustili v dvoboj z zimskimi vetrovi.

Gneča
Za Vas, ki poleg križarjenja želite na morju obiskovati tudi kulturno umetniške prireditve, se ukvarjati z različnimi športi, se zabavati na prireditvah in zabavah, ki poleti popestrijo kakovost družabnega življenja, je poletje nedvomno prava izbira. Vendar sta za ljubitelje morja, ki se sicer želijo okopati v prijetno toplem morju, a se želijo izogniti poletni gneči v mestih, pristaniščih in na plažah, idealna izbira tudi pomlad in še bolje jesen.

Sonce in lepo vreme
Če že v naprej veste, da boste največ časa preležali na palubi in se kopali v morju, oziroma lovili sončne žarke zato, da bo Vaša polt lepo potemnela, ki bo Vašim sosedom in kolegom brez nepotrebnih besed dokazovala, da ste poletje preživeli na morju, potem je visoko poletje (Julij in Avgust) za vas prava izbira.

Cene
Kolikor je cena odločilni dejavnik pri izbiro termina plovbe, potem meseca julij in avgust zanesljivo nista primerna.
 
Izbira akvatorija :
Zahteve bodoče posadke so odločujoči dejavnik pri izbiri akvatorija, ki ga nameravate raziskovati. Če ste skupino pravilno sestavili, bo izbira akvatorija samo formalnost.

Če ste začetnik in boste najeli plovilo brez skiperja, Vam svetujemo, da se odločite za znane in preizkušene poti z manj vetra in obalo, ki Vam omogoča, da se v primeru slabega vremena lahko hitro umaknete (v marine, majhna pristanišča, zalive), od teh ciljev ne smete biti nikoli oddaljeni več kot 2 uri plovbe.

Če Vašo družbo bolj zanima potapljanje in raziskovanje ali šport in ribolov, morate obvezno zagotoviti vsa potrebna dovoljenja in poiskati tisti del morja, ki bo najbolj ustrezal željam posadke. Posebej bodite pozorni na tista področja, kjer sta potapljanje in ribolov prepovedana, oziroma področja, kjer sicer to lahko počnete, a morate za to imeti posebno dovoljenje.

Morda lahko omenimo še za nekatere povsem nepomemben dejavnik, to je oddaljenost predvidenega akvatorija od Vašega prebivališča. Pravih pomorščakov to seveda ne moti, prej nasprotno, saj so za njih tudi najoddaljenejši cilji najmanjši problem.
 
Načrt dnevnih poti (rut) :
Ko boste določili akvatorij, ki ga nameravate raziskovati, morate narediti tudi načrt plovbe oziroma tako imenovane dnevne rute. Od akvatorija, ki ga boste izbrali, boste imeli največ, če se boste, preden boste narediti dnevne poti, posvetovali z nekom, ki je v izbranem akvatoriju že plul. Če pa ne boste mogli najti nikogar s takšnimi izkušnjami, ki bi Vam lahko svetoval, ne skrbite, še vedno se lahko obrnete na nas, saj smo prav vsi obpluli že dobršen del Jadrana in tudi izven njegovih meja imamo kar nekaj izkušenj..

Pri izbiri dnevnih rut je temeljno in najpomembnejše pravilo, da do najbolj oddaljenega cilja, ki ste ga za tisti dan izbrali, ne smete porabiti več kot tretjino časa, ki Vam je na voljo. Ostali dve tretjini časa Vam jamčita, da boste uspeli med potjo še veliko videti ter doživeti, a vseeno pravočasno in brezskrbno prispeti do zastavljenega cilja. V zvezi s povratkom pa posebej poudarjamo, da je na cilj veliko bolj pametno priti en dan prej, kot pa eno uro prepozno. Če Vam bo od povratka do predaje plovila ostalo še kaj časa, si lahko ogledate tamkajšnji akvatorij. Kazni za prekoračitev roka povratka so namreč zelo visoke, slabo vreme za zamudo pa žal ni opravičilo.

Oglejte si naše predloge dnevnih poti, v veliko pomoč Vam bodo pri določanju dnevnih poti plovbe.
 
Pa še ena malenkost je tukaj izredno pomembna. V kolikor plujete v poletnem obdobju in ste pristaši trdnih privezov na pomolih ali v marinah Vam svetujemo, da ste na dnevnem cilju že okrog 14.00 in 15.00 ure, saj je v poznejšem času že velika verjetnost, da priveznega mesta ne boste dobili. To pa pomeni le dve rešitvi. Ali na sidro, če ste tega vešči in je v bližini kakšno primerno sidrišče, ali pa čim hitrejša pot do drugega priveznega mesta in upanje, da bo tam še kaj mesta. Popoldan pa imate mnogo možnosti za uživanje – saj imate na razpolago pomožni čoln,….
 
Izbira plovila :
Vedno isti dvom: jadrnica ali motorna jahta? In vendar, Vaša končna odločitev bo vedno rezultat želja in finančnih zmožnosti.

Če želite hiter in dinamičen dopust in nameravate prepluti velike razdalje, videti čim več zanimivosti, potem izberite motorno jahto. Če pa Vam je ljubše lagodno lebdenje na valovih in uživanje v lepotah plovbe ter želite dokazovati svoje pomorsko znanje in spretnost, potem izberite jadrnico. Če se boste prvič srečali z jadrnico, naj Vas Vaša neizkušenost ne skrbi, ker so charter jadrnice zelo preproste za upravljanje in primerne za vsakogar – brez velikega jadralskega predznanja. Predvsem sta pomembni spretnosti izplutja in pristanka, to pa tako ali tako velja za obe vrsti plovil.

Če ste za dopust predvideli omejen in skromnejši znesek denarja, nikar ne razmišljajte o motornih jahtah, saj so te mnogo dražje – v celotni kalkulaciji.

V zvezi s termini za rezervacijo bi Vas radi opozorili, da bodo vsa boljša plovila za najem v juliju in avgustu razprodana že spomladi. Kasneje se boste odločili za rezervacijo, večja je možnost, da boste manj udobno uživali svoj zasluženi dopust, bivali boste v slabših pogojih, pa tudi neprijetnih dogodivščin med plovbo ni mogoče izključiti. Zato Vam toplo priporočamo, rezervirajte plovilo čim prej, s tem pa izkoristite tudi dodatne ugodnosti..

Pa še to. Priporočamo Vam, da vedno izberete novejše plovilo, četudi gre za plovilo enakega tipa in od istega proizvajalca, kar še posebej velja, če se boste prvič na tak način srečali z morjem. Z novejšim plovilom bo Vaš dopust bolj miren in bolj brezskrben. Saj se morate zavedati, da se material obrablja in se lahko kaj pokvari, seveda, pa se pri starejših plovilih to zgodi prej kot na novejših.
 
Pomembni sestavni deli charter pogodbe :
 
Charter pogodba mora zato, da je veljavna, vsebovati naslednje elemente:

 • običajne podatke o strankah pogodbe: charter družbi in osebi, ki plovilo najema. Če najemnik plovila ne bo tudi skiper, je potrebno ime skiperja posebej navesti, kakor tudi vse pomembne podatke o dovoljenju, ki potrjuje, da je skiper usposobljen za upravljanje s plovilom,
 • predmet pogodbe (določeno plovilo z vsemi svojimi bistvenimi lastnostmi),
 • natančna cena najema plovila in natančen znesek depozita, z jasno napisanimi pogoji in možnostjo plačila. Prav tako morajo biti posebej navedeni vsi dodatki, kot so izvenkrmni motor, gumijasti čoln, spinnaker , …. Se pravi vse kar je najemnik zakupil, z natančnimi cenami,
 • termin najema z natančnim datumom in uro, ko najemnik plovilo lahko prevzame in do kdaj se mora vrniti v matično pristanišče,
 • matično pristanišče, oziroma pristanišče, v katerem bo najemnik plovilo vrnil, če gre za »one way charter«.
 • točno število oseb, ki so plovilo zakupile, oziroma število oseb, ki bodo v času plovbe na plovilu.

Opozarjamo, da je charter pogodba v obliki splošnih pogojev za najem plovila na voljo na naših spletnih straneh. Glede na to, da rezervacija plovila poteka on-line, oziroma da je pogodba o najemu sklenjena na daljavo, formalnega podpisovanja pogodbe ni. Z vplačilom rezervacije se uporabnik strinja in potrjuje, da se je seznanil s splošnimi pogoji o najemu plovila in se z njimi povsem strinja. Tisti trenutek, ko je rezervacija vplačana, vsebina splošnih pogojev za najem plovila brezpogojno zavezuje uporabnika in agencijo.

Agencija bo uporabniku takoj po prejemu potrdila o vplačilu celotne vsote za rezervacijo plovila poslala voucher, na katerem so posebej navedeni vsi pomembni sestavni deli charter pogodbe in s katerim bo uporabnik ob prihodu v matično pristanišče zakupljeno plovilo prevzel brez zapletov.
 
Priporočamo, da s seboj vzamete :
 
Pripravili smo Vam natančen spisek opreme, ki Vam utegne priti prav, oziroma oprreme, za katero je pametno, če jo boste imeli s seboj. Verjemite na, pametno je to upoštevati .

Dokumenti, telefonski imenik in plačilna sredstva

 • voucher ali pogodba o najemu plovila
 • osebni dokumenti (potni list, osebna izkaznica, vozniško dovoljenje in zdravstvena izkaznica – predvsem urejeno zavarovanje za tujino)
 • potrdilo o usposobljenosti za voditelja čolna in VHF GMDSS
 • ostala dovoljenja (potapljaška, za ribolov, …)
 • telefonske številke, ki jih boste potrebovali in na katere lahko kadarkoli kličete, če bi se kaj nepredvidenega zgodilo. Predvsem so to številke pristaniških kapitanij in Vaše charter agencije.
 • denar (kreditne kartice, čeki, gotovina)

Oblačila in obutev

 • obleka za jadranje
 • zimska jakna
 • komplet toplih oblačil
 • komplet lahkih oblačil
 • trenirka
 • jadralne rokavice
 • jadralna kapa s senčnikom za zaščito pred soncem
 • zimska kapa
 • gumijasti škornji
 • lahka obutev za hojo po čolnu ali športna obutev
 • obleka za kopno
 • kopalke

Osebni predmeti

 • sončna očala
 • maska
 • plavuti

Osebna nega

 • pribor za osebno nego
 • brisače za osebno nego
 • brisače za kopanje
 • papirnati robčki
 • toaletni papir
 • kreme ali olja za sončenje
 • sredstva za zaščito pred insekti

Sredstva za prvo pomoč in zdravila

 • povoji i gaze
 • levkoplasti, hansaplasti
 • pribor za dezinfekcijo
 • tablete proti bolečinam

ob zdravilih, ki jih morate jemati vsak dan, bi bilo dobro, da imate s seboj tudi zdravila zoper:

 • slabost
 • želodčne težave
 • prebavne motnje
 • vnetje grla
 • kašelj
 • visoke temperature
 • alergijo

 
Prehrana in pijače

Priporočamo Vam, da ne glede na Vaše prehranjevalne navade (prehranjevanje v obalnih lokalih ali pripravljanje jedi na čolnu), s seboj prinesete zadostne količine pijače in začimb, oziroma naslednje prehrambene artikle, ki Vam bodo vedno prišli prav:

 • sladkor
 • sol
 • poper
 • kis
 • olje
 • testenine
 • pripravljene juhe
 • moko
 • jajca
 • mleko
 • kavo
 • trajni kruh

In seveda, nikakor ne smete pozabiti na zadostne količine pitne vode!
Sicer pa je skoraj na vsakem otoku možno to kupiti in se ne sekirajte če ste kaj pozabili.
 
Ostalo

 • osebni komplet pomorskega pribora in pomorskih kart (če jih imate)
 • ročni GPS (če ga imate)
 • osebni kompas (če ga imate)
 • pomorski vodiči, turistični prospekti ali katerakoli druga literatura, ki bi Vam lahko dala uporabne podatke o akvatoriju, ki ste si ga izbrali
 • čistilna sredstva in pribor za pomivanje posode
 • komplet ostrih nožev
 • pribor za šivanje
 • vžigalice (vžigalnik)
 • mobilni telefonski aparat z 12V polnilcem za baterije...
 • fotoaparat ali video kamera
 • kasete ali CD-ji z glasbo, ki jo radi poslušate
 • različne družabne igre
 • literaturo za zabavo in sprostitev

Polog :
Ob prevzemu plovila morate za zakupljeno plovilo vodji baze kot kavcijo oz. polog predati določen znesek, ki je namenjen za pokrivanje morebitne škode, ki bi na plovilu v času trajanja Vašega najema nastala.

Poudarjamo, da Vas charter agencija lahko, ne glede na višino nastale škode, bremeni samo za znesek do višine pologa. Če bi bila škoda večja, razliko krije zavarovalnica.

Teoretično je kavcijo mogoče plačati z različnimi plačilnimi sredstvi: gotovina, kreditne kartice, evro čeki ali celo bančno nakazilo, vendar običajno charter agencija vseh teh možnosti ne nudi. Pogosto se zgodi, da bo vrsta plačila, ki Vam najbolj ustreza, najbolj vplivala na Vašo odločitev, za katero agencijo se boste letos odločili.
 
Vseeno pa je pametno, da se o načinu plačila že ob rezervaciji pozanimate pri agenciji.

Polog boste seveda položili šele takrat, ko se boste sami prepričali, da plovilo, njegova urejenost in oprema popolnoma ustrezajo predstavitvi na spletnih straneh, oz. tistemu, kar Vam je sam vodja charter baze predstavil. Če boste plovilo vrnili nepoškodovano in z vso ob prevzemu prejeto opremo, Vam bomo polog, ko boste plovilo predali, v celoti vrnili.
 
Prevzem plovila :
Glede na to, da želimo med plovbo zagotoviti varnost ljudi in plovila, Vas prosimo, da ob prevzemu plovila še posebej pozorno preverite in pregledate naslednje:

Plovilo - zunanjost

 • če so vidne poškodbe kot praske ali udarci na trupu, bokih in palubi
 • preglejte stebričke ograje in preverite, če niso slučajno zviti in so njihova podnožja cela
 • preglejte bočne in krmne bokobrane
 • preverite, če so jeklene vrvi ograje dovolj napete
 • preglejte sidro in verigo, posebej preverite, če je konec sidrne vrvi ali verige pritrjen v shrambi za sidro. Napišite si dolžino verige, ki nosi sidro, preizkusite sidrni vitel, pozanimajte se, če je na čolnu tudi rezervno sidro in kje je spravljeno
 • če boste v najem vzeli tudi pnevmatski čoln, ga dobro preglejte in še posebej pazljivo preverite izvenkrmni motor in pripadajoča vesla

Oprema na palubi

 • preizkusite vse vitle tako, da vsakega posebej zavrtite z roko. Vitli se morajo vrteti brez težav. Napišite si koliko ročk za vitle ste dobili!
 • preizkusite škripce okoli jambora, bočne drsnike za škotini genove, drsnik škote glavnega jadra
 • preverite ustavljače dvižnic (stoperje)
 • preverite, če so pripone dovolj napete
 • če boste pluli pod mostovi, preverite višino jambora od morske gladine
 • na jadrnici dvignite jadra in preverite, če niso poškodovana
 • preglejte naprave za dvigovanje jader in vrvi za navijanje jader, pomembno je, da niso očitno poškodovani ali načeti
 • krmilo obrnite levo in desno, le tako boste ugotovili, če nima praznega hoda

Shrambe na/v krmi

 • preglejte, če je po Vaši oceni dovolj vrvi za privezovanje in jih preštejte
 • preštejte dodatne bokobrane in si zapišite število
 • preverite mornarski kavelj (čakljo)
 • preverite, če je na čolnu vedro za zajemanje vode
 • preglejte opremo za čiščenje plovila
 • ugotovite, če je na plovilu cev za vodo in preverite, če je priključek na svojem mestu
 • če je na plovilu akumulatorje (baterije) mogoče polniti, nikar ne pozabite na priključni kabel za električno omrežje
 • preglejte kalužne črpalke.

 
Motor in akumulatorji (baterije)

 • na vsak način morate pregledati tehnična navodila za motor, ki so v ladijski knjigi. Če Vam kaj ni jasno, vprašajte in prosite, da Vam pristojni takoj pojasnijo in pokažejo. Ne glede na tehnična navodila pa morate na licu mesta narediti naslednje:
 • zagnati motor in tako preveriti, če se motor lahko in v prvem poskusu zažene
 • preizkusite ročico za plin, ki mora brez vsakršnih težav iti naprej in nazaj
 • obvezno preglejte tudi motor, vprašajte, kako poteka prezračevanje, kako se menja impeler vodne črpalke za hlajenje motorja, kje so dekompresijski ventili, kje je rezervno olje
 • preverite, če je rezervoar za gorivo, tako kot je navedeno v pogodbi, napolnjen do vrha. Priporočamo Vam, da nikoli ne porabite več kot 2/3 goriva, vedno naj bo rezervoar vsaj do 1/3 napolnjen.
 • vprašajte, kje so akumulatorji, kolikšna je njihova zmogljivost in način uporabe.
 • Preglejte, a je pod motorjem voda in če je a jet a sladka ali slana

Varnostna oprema

 • preverite, če je na plovilu samonapihljiv reševalni splav in veljavnost datuma kontrolnega pregleda, ki mora biti na splavu odtisnjen
 • če so na plovilu signalne rakete, ki jih mora biti vsaj 6 (rdečih)
 • kje na plovilu so gasilni aparati in veljavnost datuma kontrolnega pregleda, ki mora biti na njih odtisnjen
 • preverite, če število reševalnih pasov, ki so na plovilu, ustreza številu članov posadke. Če imate s seboj otroke, zahtevajte posebne reševalne pasove za otroke in reševalni obroč s svetilko
 • če ste v najem vzeli jadrnico, preglejte, če so na palubi varnostni pasovi s kavlji, ki so takrat, ko je vreme slabo, potrebni za nemoteno in varno delo na palubi
 • preverite tudi, če ima jadrnica poseben stol oziroma pas za delo na jamboru.

 
Inštrumenti

 • obvezno morate preveriti, če so navigacijski inštrumenti brezhibni, zato morate vse inštrumente vključiti, še posebej pozorno preglejte kompas, radar, GPS, ploter in VHF radijsko postajo
 • prižgite in preglejte signalne luči za nočno plovbo ali v oteženih vremenskih razmerah (rdečo, zeleno in belo signalno luč)
 • pozanimajte se, kje so varovalke za električne naprave, preglejte, če ima vsaka varovalka napis, čemu služi
 • preverite, če je na plovilu vtičnica za vžigalnik za cigarete, ki je med drugim namenjena za polnjenje mobilnega telefonskega aparata in tudi kot vir električne energije za ostale električne naprave
 • preglejte, če so na plovilu navtične (pomorske) karte in pribor za risanje oziroma določanje položaja na karti (trikotnik, šestilo, svinčnik in radirka)
 • če je na plovilu vgrajen radijski aparat, ga preizkusite
 • povprašajte na katerih radijskih postajah in ob kateri uri lahko poslušate vremensko napoved

Notranjost plovila

 • preglejte, če so v notranjosti plovila, na pohištvu in opremi vidne poškodbe
 • pozanimajte se, kje je rezervoar za vodo in kako ga polniti
 • preglejte, če je plinski kuhalnik brezhiben, kako se ga prižge in kje je plinska bomba, ki biti mora polna, ob tem pa morate zmeraj imeti tudi rezervno
 • preverite, če hladilnik brezhibno deluje
 • preglejte sanitarije in tuš kabine
 • preglejte spalne kabine in preverite, če je za vsakega člana posadke dovolj posteljnine in odej
 • preverite, če je dovolj posode in jedilnega pribora, še posebej poglejte, če je med priborom tudi odpirač za steklenice in konzerve
 • prižgite vse notranje luči
 • preglejte okna in odprtine na palubo, posebej preverite kako se odpirajo ali zapirajo in, če dobro tesnijo. Priporočamo Vam, da posebej dobro pregledate, kako se zapirajo vrata od kabin in različnih omaric, da med plovbo ali v slabem vremenu ne bodo preveč ropotala.

 
Oprema plovila :
Ob prevzemu plovila morate vedno pregledati vso opremo, ki je sestavni del plovila in ugotoviti, če je ta brezhibna. V nadaljevanju bomo navedli obvezno opremo, ki jo po pravilniku o čolnih mora charter plovilo imeti ter opremo, ki jo je vsekakor priporočljivo imeti:

Navigacijski pripomočki

 • pomorske karte
 • peljarji
 • spisek svetilnikov
 • navtični in turistični vodiči ali kakršnikoli drugi prospekti krajev, ki jih boste obiskali
 • GPS, ali po možnosti GPS s ploterjem

 
Oprema plovila

 • sidro in pomožno sidro s cca 50 m dolgo vrvjo za sidro
 • tri vrvi za privez
 • rezervno rudo, če ima plovilo krmilno kolo
 • privezne bitve
 • vesla
 • mornarski kavelj (mezomarin, čaklja)
 • kompas z osvetlitvijo
 • predpisane luči
 • baterijsko svetilko
 • sireno
 • VHF radijsko postajo

Varnostna oprema

 • reševalni pasovi (število pasov je odvisno od zmogljivosti plovila)
 • reševalni pasovi za otroke
 • reševalni obroč z vgrajeno lučjo in 25 m dolgo plavajočo vrvjo
 • signalne bakle (najmanj šest rdečih)
 • radarski reflektor
 • korec za izplakovanje ali kalužna črpalka
 • gasilni aparat
 • varnostni splav

 
Prva pomoč

Zakon predpisuje, da morajo vsa plovila, ki so daljša od 5 metrov imeti priročno lekarno z naslednjo vsebino:

 • povoje
 • sterilne komprese in gaze
 • vato
 • hansaplast
 • navaden levkoplast
 • varnostne zaponke
 • trikotno ruto
 • alkohol
 • amoniak, ki nevtralizira opekline meduz ali pike strupenih rib
 • geokorton lokalni anestetik za rane v obliki pršila
 • ribja mast proti sončnim opeklinam ali opeklinam, ki so nastale zaradi nepazljivosti pri ravnanju z napravami, ki se segrevajo
 • andol proti temperaturi
 • dramine proti slabosti

 
Če bi ugotovili, da plovilo nima predpisane škatle za prvo pomoč ali da v škatli ni predpisane vsebine, ste storili prekršek, za katerega je predpisana tudi denarna kazen.

Orodje, rezervni deli in ostala oprema

Vse orodje bi moralo biti na enem mestu, po možnosti v škatli, ki bi morala vsebovati:

 • klešče (kombinirke)
 • izvijače
 • komplet ključev
 • priročni pribor za popravila jader
 • silikon
 • izolirni trak

Rezervni deli:

 • impeler za vodno črpalko
 • filtri za olje in gorivo
 • jermen za alternator
 • rezervne svečke za izvenkrmni motor
 • motorno olje
 • varovalke
 • adapterji
 • vtikači

Od ostale opreme pa posebej:

 • žaga ali škarje za kovinske pletenice (če bi morali prerezati jeklene vrvi jambora)
 • sekira in mornarski nož.

Plovba :
 
Če želite, da bo plovba potekala brez zapletov, Vam priporočamo, da pravočasno poskrbite za naslednje podrobnosti:

 • vsak dan nadzorujte nivo olja v motorju, še posebej, če običajno istočasno uporabljate motor in jadra. Motor namreč porabi precej več olja, če obratuje, ko je plovilo nagnjeno. Odsvetujemo Vam uporabo motorja, če bo plovilo nagnjeno za več kot 20 stopinj.
 • nivo goriva v rezervoarju nikakor ne sme biti nižji od 1/3.
 • hladilni sistem deluje brezhibno, če motor po vžigu skozi izpuh meče vodo.
 • posebej bodite pozorni na vrvi v marinah in majhnih pristaniščih. Samo trenutek nepazljivosti in vrv se lahko zaplete v motorni vijak (propeler), kar Vam utegne povzročiti kar nekaj ur dela. Če boste takrat, ko se je vrv zapletla, pluli z večjo hitrostjo, bodo tudi za okvare na motorju in nosilcih motorja veliko več možnosti.
 • električno energijo uporabljajte varčno. Ko boste ob obali, uporabljajte za razsvetljavo in hladilnik samo servisni akumulator, izogibajte se razkošni razsvetljavi, "požiralce" električne napetosti uporabljajte le takrat, ko motor dela. Opozarjamo Vas, da motorja ne boste mogli zagnati, če bo akumulator povsem prazen.
 • tudi s pitno vodo varčujte, kadar je le mogoče, uporabljajte morsko vodo.
 • če ne želite poškodovati kobilice, redno preverjajte globino morja. Če boste nasedli ali udarili v dno čolna, boste nastalo škodo morali sami pokriti.
 • popustite jadra takoj, ko boste smatrali, da je to potrebno, saj utegne biti kasneje že prepozno.
 • vsi člani posadke morajo brez izjeme spoštovati pravila obnašanja, za katera se morate dogovoriti še pred začetkom plovbe.
 • za seboj zapirajte ali s kljukico zavarujte vrata omar in vsa vrata na plovilu.
 • ped pričetkom plovbe morate preveriti, če so vsa okna in vse lopute zaprte, enako velja za ventile v toaletnih prostorih.
 • v pristaniščih in marinah stranišča ne smete uporabljati, to je z zakonom prepovedano, za kršitelje so predvidene visoke kazni. Ko boste zasidrani v zalivu lahko stranišče uporabljate šele takrat, če zanesljivo nikjer v bližini ni kopalcev.
 • posebej pazite na red in čistočo na čolnu. Vsakdo mora sam poskrbeti, da bodo njegovi prostori urejeni, za urejenost in čistočo skupnih prostorov pa skrbite vsi skupaj. Na čolnu vedno velja pravilo, da morate predmet, ki ste ga nekje vzeli, po uporabi vrniti na točno isto mesto, kjer ste ga vzeli. Na čolnu, na katerem vlada nered, gre tudi sicer vse narobe. Plovilu posvetite prav posebno skrb in čoln Vam bo na svoj način to vračal.

 
Vračilo plovila :
Vse kar ste ob prevzemu plovila pričakovali od charter agencije, pričakuje charter agencija od Vas, ko boste plovilo vrnili. Zato morate plovilo vrniti ob dogovorjenem času in v stanju, kot ste ga prejeli. To pomeni brez vidnih poškodb na zunanjosti ali v notranjosti plovila, z vso pripadajočo dodatno opremo in s polnim rezervoarjem goriva.

Prav tako kot na začetku, boste s predstavnikom lastnika plovila vse natančno pregledali in čim boste ugotovili, da je vse tako, kot mora biti in, da plovilo vračate v enakem stanju, v kakršnem ste ga prejeli, se boste lahko z upanjem v srcu, da bo kmalu spet naslednje poletje, brezskrbno poslovili od Jadrana oziroma plovbe
 

HINCO YACHTING Vam želi mirno morje ter obilo navtičnih užitkov!

Facebook LikeBox

SFbBox by casino froutakia

HY Club

Kontakt / Contact

www.habco.eu Kontakt
HABCO d.o.o.
Kranjčeva 47
9220 LENDAVA
HINCO.net 
tel:
08 381 48 64
gsm: 041 737 120