Ponedeljek, 23 Oktober 2017
A+ R A-

Nasveti za prevzem plovila

NASVETI ZA PREVZEM PLOVILA


Ko barko pripravijo, se lotite podrobnega pregleda opreme po popisu, skozi katerega vas bo vodil uslužbenec  agencije (recite mu "skipper"). Ker je popis dolg, vi pa bi radi čimprej izpluli  iz luke, vam priporočamo, da majhne pomanjkljivosti (premalo število krožnikov,  loncev, kozarcev ali rešilnih pasov...), na katere naletite med  pregledom, samo zapišete na papir in jih zahtevate po pregledu pred podpisom popisa. S tem boste pridobili veliko časa in tudi pregled bo bolj tekoč in natančen. Vsekakor pa ne spustite kakršnekole  pomanjklivosti ali nejasnosti in zahtevajte dodatno pojasnilo ali da se napaka odpravi.

Navigacijska oprema
Na barki morajo biti vse nautične karte in peljarji. Preglejte jih in jih zložite po planu poti, ki jo nameravate prepluti. Vklopite GPS in preverite ali kaže pravo pozicijo.  Poglejte, če sta daljnogled in ročna svetilka izpravna.

Dokumenti
Preglejte registracijo in zavarovanje (plovilo mora biti kasko zavarovano).

Varnostna oprema
Na plovilu mora  biti toliko rešilnih pasov, kot je članov posadke. Če so na barki otroci, morajo biti tudi pasovi za otroke. Varnostnih privezov pa mora biti vsaj za eno izmeno (to velja predvsem za jadrnice). Plavajoča svetilka mora delati in biti privezana na rešilni obroč, ki mora biti  na dostopnem mestu v kokpitu. Vprašajte,  kako deluje avtomatski rešilni splav, kdaj mu izteče rok uporabe, kje je nameščen in z njega odstranite vso nepotrebno navlako (vrvi, zaboje piva...). Preverite če so v zabojčku vse signalne rakete in baklje in do kdaj imajo rokuporabe. Preverite ali je prva pomoč popolna in uporabna. Tudi troblja za meglo mora biti brezhibna.

Motor
Vžigati mora lahkotno in delovati brez modrega izpušnega dima ali vonja po sežganem olju. Preglejte motor in zahtevajte, da vam razložijo, kako se odzrači, kako se menja impeler hlajenja, če ima dekompresor in ročni zagon, kako se uporablja, če so akomulatorji prazni. Pozanimajte se, kakšna je poraba goriva, koliko goriva gre  v cisterno in kje je rezervno motorno olje, ki mora biti na plovilu.

Orodje in rezevni deli
Na plovilu  mora biti vso potrebno orodje in rezervni deli: pribor za ročno popravilo jader, kombinirane klešče, francoski ključ, izvijači, ključi, samolepilni trak, silikonski kit, impeler, filtri olja in goriva,  klinasti jermen alternatorja, motorno olje, varovalke, razcepke, škopci in drsniki glavnega jadra. Priporočam, da osnovno orodje prinesete s seboj, kajti večina charter plovil je oskrbljena s cenenimi kompleti orodja, ki pogosto niso uporabni.

Notranja oprema
Preverite stanje in način uporabe vseh instrumentov  (UKW, GPS, radar, stereo radio...), kontrolne plošče z varovalkami, svetlobnih  teles, če obstaja grelec prostorov in bojlerja. Posebej preverite, če dela električna kalužna črpalka. Preverite, kje se nahajajo akumulatorji, v  kakšnem stanju so in kako se koristijo, ločeno ali skupaj. Preverite, če dela polnilec (220V) in kabel za napajanje. Hladilnik vključite praznega in ga postopoma polnite, ko je že ohlajen. Preverite štedilnik, prižgite plin, preverite ali dobro niha in ali ima oprijemke, da posoda na  valovih ne zdrsne z njega. Poglejte, če sta na plovilu dve plinski jeklenki, če sta polni in ali je napeljava brezhibna. Med plovbo plinsko jeklenko, ko je ne uporabljate, zaprite. Preverite, če delajo vse luči v plovilu, če so vsa vrata, predali in vsa okna, ki se odpirajo brezhibna ter če so znotraj že kakšne poškodbe, jih vpišite v popis. Na plovilu mora biti toliko sveže posteljnine, kot je posadke. V hladnejših mesecih zahtevajte tudi dodatna pokrivala.

Zunanja oprema
Preglejte stolpiče ograje, boke, krmo in premec plovila  in morebitne vidne poškodbe vpišite v popis. Preizkusite krmilo, to mora teči gladko in ne sme imeti prostega hoda. Preizkusite gladkost delovanja zakrilc (pri motornih jahtah). Te se ne smejo se zatikati. Preverite, če je na plovilu dovolj priveznih vrvi (vsaj dve privezni in dve za  križni vez - špreng), koliko verige in vrvi imajo glavno in pomožno sidro, električni sidrni vitel in upravljalec, galon za pitno vodo, galon za gorivo,  cev za pitno vodo, napajalni kabel za akumulatorje (220V), kavelj  (mezomariner ali čaklja), vedro, oprema za  čiščenje, sončna streha (tenda), pomožno krmilo in kako se uporabljajo. Preštejte  bokobrane (mora jih biti vsaj 6). Preverite, če dela globinomer, brzinomer,  merilec hitrosti vetra, ročna kalužna črpalka in kje se nahaja ročica, delovanje autopilota ter pozicijsko motorno in sidrno luč. Preverite, če se pokrovi rezervoarjev goriva in vode dajo odpreti.

Na jadrnicah
Preverite vse dvižnice, škote, kratice in pritege. Te ne  smejo biti poškodovane ali nagrižene. Razpnite jadra in preglejte morebitne poškodbe, istočasno pa preizkusite dvižnice. Le te morajo drseti z lahkoto. Če  je glavno jadro klasično morajo biti kratice že napeljane. Poglejte tudi, če so celi vsi drsniki, s katerimi je jadro pripeto na jambor, ki so ponavadi plastični (priporočljivo je zahtevati nekaj  rezervnih drsnikov). Če je glavno jadro roll, je treba preizkusiti drsnik na deblu. Jadro se mora navijati z lahkoto in se ne sme zatikati. Enako velja tudi za genovo (na charter jadrnicah so večinoma vse roll). Poglejte, kje je viharni flok in preglejte špinaker  (najbolje ga je odnesti na kopno in ga dobro pregledati). Zraven špinakerja  morata biti tudi dve dovolj dolgi škoti in dva dodatna škripca. Preizkusite tangun in preverite ali je že poškodovan. Zavrtite z roko vsaki navijalnik (vinč), mora se lahkotno vrteti in dajati jasen glas. Preverite, kje so ročice za navijalnik (manice) - zaželjeno je, da so tri. Preglejte škripce okoli jambora, na drsalcih genove in glavnega jadra in preverite štoperje. Jambor mora biti raven, križi morajo stati čvrsto in simetrično ravno  ali malo obrnjeni navzgor. Pripone morajo biti napete. Na jadrnici mora biti  tudi sedež za dvigovanje na jambor. Dvignite podnice v salonu in preverite vijake in rebra na katere je pritrjena kobilica.Ti morajo izgledati brezhibno. Voda pri kobilici je ponavadi posledica čiščenja plovila. Če je, jo vseeno izčrpajte in čez čas preverite, ali še priteka. Pozanimajte se o višini jamborja in vgrezu jadrnice, da ne bi pozneje kje nezaželjeno parkirali na plitvini ali pustili jambor na kakšnem mostu ali električni napeljavi.

Preden odrinete pospravite vso kramo, ki je morebiti razmetana po barki, ne pozabite zapreti oken in bokaporta.

Ko ste vse  postorili kot je treba, si v miru natočite kozarec vina in izplujte.

HINCO YACHTING Vam želi mirno morje ter obilo navtičnih užitkov!

Facebook LikeBox

SFbBox by casino froutakia

HY Club

Kontakt / Contact

www.habco.eu Kontakt
HABCO d.o.o.
Kranjčeva 47
9220 LENDAVA
HINCO.net 
tel:
08 381 48 64
gsm: 041 737 120